Изложба илустрација „АртеПакти“ и концерт „Deep Steady“ у Ранчићевој кући

28. август 2024.

 

Ранчићева кућа и „Музичка башта“
Славко Крунић: Изложба илустрација АРТЕПАКТИ
Концерт DEEP STEADY
6. септембар 2024. године од 19 часова
 
 

Позивамо Вас да присуствујете отварању изложбе илустрација „Артепакти“ уметника Славка Крунића, у петак 6. септембра 2024. године у 19h у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Изложба траје до 2. октобра 2024. године, са бројним програмима у оквиру манифестације „Дани европске баштине Руте, мреже и везе.

У наставку вечери, на летњој сцени Ранчићеве куће у 11. „Музичкој башти“ установе наступиће састав „Deep Steady“, ска-џез бенд из Новог Сада.

Изложба АРТЕПАКТИ у галерији Ранчићеве куће представља илустрације познатог уметника Славка Крунића које су свој пут нашле до бројних књига и часописа, билборда, плаката, омота албума светски познатих извођача...

Догађај ће отворити Зорица Атић, историчарка уметности, која наводи у уводној речи каталога:

- Илустрација је тежак задатак. То је и Заповест и Повест, и Договор, односно артистички Пакт са Наручиоцем. Задата слика, она с предумишљајем, која треба да приповеда и представи, али и да изазове знатижељу, да заинтригира, заинтересује. А пре свега, тражи Уметника који ће дело пажљиво да прочита, преслуша, сагледа, обрне-окрене, разуме, сублимира – и представи једном сликом.

Илустрација је нешто попут репрезентативног портрета, треба (скоро) све да каже у суперлативу, али да понешто остави и наговештено, као и да буде трајни печат једне личности и њеног рада, а уколико је ваљана, постаје и документ једног времена. Отуд и велика сличност Kрунићевих илустрација управо са овом врстом захтевне портретне уметности. АртеПакти Славка Крунића, увек имају свог протагонисту или протагонисткињу, хероја и хероину, јунака и јунакињу, а дашак портретне уметности старих мајстора ренесансе, или пак фламанских сликара портрета и жанр-сцена дубоке симболике, дају им патину ремек-дела.

И заиста, свака Крунићева илустрација је читаво мајсторство и ремек-дело савремене врсте. Људски лик је, природно, један од најстаријих мотива у уметности, а овде је оруђе којим уметник улази у карактер који илуструје, у ликовно-наративну симболику. Приказује човека у вишеслојно распричаној, пажљиво одабраној  улози, са видљивим обележјима приповести којој припада, и занимљивим учитавањем стилова и епоха уметности...   

 

Славко Крунић је рођен у Београду. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду 1998. године, у класи професора Радомира Рељића. Магистрирао је 2002. године у класи професорке Анђелке Бојовић. Од 2000. године, члан је УЛУС-а, а од 2011. УЛУПУДС-а. Излагао је на четрдесет самосталних и преко двеста групних изложби у земљи и иностранству. Од 2010. до 2015. године радио је као илустратор за Политикин Забавник. Књигу „Сатириконе“ објавио је са француском књижевницом Елоди Пинел. Са књижевницом Мирјаном Огњановић уприличио је три књиге – „Управа неукаљаних части“ (Академска књига), „Несаница за двоје“ (Booka) и „Маузолеј“ (Алтанова), да би четврту књигу „Лажне бајке“ (Booka) реализовали заједно са писцем Давидом Албахаријем. Са списатељицом Сањом Домазет приредио је књигу „Мале богиње“ (Службени гласник). Своју монографију „Маузолеј несавршенства“ (Unicorn) са текстом Била Гулда, америчког музичара и продуцента, објавио је у Лондону. Илустровао је књигу „Књига које нема“ Ђорђа Балашевића. Илустровао је каталог, плакат и билборд опере „Вертер“ Народног позоришта у Београду, као и плакат и билборд за оперу Севиљски берберин. Његови радови се могу наћи на омотима музичких издања светски познатих извођача, међу којима су: Един Карамазов, The Toasters, Rotterdam ska jazz foundation, Superhiks, Deep Steady и Dr. Deadlock & Conga line. Слике му се налазе на ексклузивној амбалажи козметике Vleshel Барцелона. Живи и ради у Београду и Новом Саду.


11. „МУЗИЧКА БАШТА“ и DEEP STEADY: Музичка башта Центра за културу Гроцка у 2024. години бележи своју једанаесту сезону, а у периоду од јуна до октобра месеца на летњој сцени Ранчићеве куће у Гроцкој представља гостујуће саставе из земље и региона. Програм обухвата мултикултурални приступ и музику различитих жанрова, са акцентом на ауторском и аутентичном изразу, који је најмање заступљен у јавном и медијском простору.

DEEP STEADY је инструментална музичка група основана 2016. године у Новом Саду. Један је од ретких бендова на простору бивше Југославије који спаја традицију јамајчанске музике и америчког џеза. У основи њихове музике су ска, реге и калипсо ритмови, али и џез хармоније, односно импровизација. Музика бенда инспирисана је подједнако великанима са Јамајке као што су Scataltes и Jackie Mittoo, односно гитарске деонице у стилу Ернеста Ранглина. Бенд чине: Душан Маурић - гитара, Вук Чувардић - бас гитара/контрабас, Предраг Окиљевић - тенор саксофон, Дејан Матић - гитара и Зоран Тегелтија - бубњеви.


Ранчићева кућа у Гроцкој је аутентичан простор културе и традиције у коме је свака поставка непоновљиво другачија. Oбјекат је споменик културе од великог значаја за нашу земљу - традиционални варошки дом с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Ранчићева кућа, у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

 

Улаз је слободан. Добро дошли!

 

 

 

 

 

Повезани садржај

14септембар2024
Почиње јесење ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2024!

Почиње јесење ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2024!

14 септембар 2024

Јесењи циклус креативних радионица ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ Центра за културу Гроцка, намењених млађим основцима, отпочиње са радом у септембру месецу 2024. године.

12септембар2024
РТС 1, Јутарњи програм, културни прилог из Ранчићеве куће: Изложба АРТЕПАКТИ Славка Крунића и концерт Deep Steady

РТС 1, Јутарњи програм, културни прилог из Ранчићеве куће: Изложба АРТЕПАКТИ Славка Крунића и концерт Deep Steady

12 септембар 2024

РТС 1, Јутарњи програм у уторак, 10. септембра 2024. емитује културни прилог из Ранчићеве куће: Изложба АРТЕПАКТИ Славка Крунића и концерт DEEP STEADY.